Stepowe ptaki

Stepowe ptaki

Małe ptaki odżywiają się tu najczęściej owadami, nasionami lub kombinacją jednych i drugich. Na północnoamerykańskiej prerii, w rejonach, gdzie nie wypasa się bydła, można spotkać wojaka wielkiego i Ammodrammus savannarum, żerujące na owadach lub ich larwach, które mieszkają wśród roślin. Na obszarach prerii intensywnie zgryzanych przez bydło przeważają odżywiające się nasionami górniczki, prawdopodobnie dlatego, że skąpa roślinność nie obfituje w owady. Zmiany w szacie roślinnej i faunie biomów trawiastych są wynikiem nadmiernie intensywnego wypasu zwierząt gospodarskich. Na sawannach wschodniej Afryki, gdzie pasą się olbrzymie dzikie stada zebr i antylop, występuje wciąż dość owadów, które stanowią obfite źródło pożywienia dla żyjących tam dropi, czapli złotawych i żołn.

Wiele spośród tych ptaków oznacza swe terytoria i przywołuje partnerów specjalnym rodzajem lotu i śpiewu. Niektóre z tych śpie–wów są długie i złożone z licznych treli lub podobne do brzęczenia. Dźwięk dobrze się rozchodzi na odkrytej przestrzeni. Efektowne loty wykonują m.in. afrykańskie wdówki, których długie ogony pięknie lśnią w słońcu. Muchołówka z paragwajskiej pampy krzyżuje w locie długie sterówki, jakby cięła nimi błękit nieba. Wiele spośród kuraków, do których należą kuropatwy, przepiórki i perlice, ma przepiękne upierzenie, które doskonale maskuje te żyjące na ziemi ptaki. W okresie toków niektóre z nich, np. cietrzewie i głuszce, wydeptują w trawie specjalne areny, na których samce prezentują swój skomplikowany taniec, którego celem jest zdobycie najlepszego terytorium i jak największej liczby samic.

Na terenach stepowych żyje też wiele ptaków drapieżnych. Są to przeważnie dobrzy lotnicy, jak np. znany ze swych powietrznych akrobacji orzeł Circaetus cinerascens oraz pustułka, która wypatruje ofiary, nieruchomo zawieszona w powietrzu na podobieństwo czarnego krzyża. Ptak ten jest niezwykle zwrotny. Inne ptaki wyspecjalizowały się w pobieraniu jednego rodzaju pokarmu, jak np. afrykański sekretarz, którego doskonały wzrok, zakrzywiony dziób i opancerzone łuskami nogi umożliwiają mu polowanie na węże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *